Web Analytics Made Easy - Statcounter

ورود نخستین لایروب شناور به خلیج گرگان در کنار فعالیت مستمر ده‌ها دستگاه ادوات لجستیکی مرتبط با رسوب‌برداری برای شتاب‌بخشی به عملیات لایروبی کانال «آشور»، بیانگر اهتمام دولتمردان برای تحقق وعده رئیس‌جمهور در مسیر احیای مهم‌ترین بخش پناهگاه حیات‌وحش میانکاله و خلیج گرگان است.

به گزارش ایمنا، پس از سفر اسفندماه سال گذشته رئیس‌جمهور به گلستان و دستور صریح وی برای آغاز عملیات لایروبی و رسوب‌برداری از کانال‌های آبرسان بین دریای خزر و خلیج گرگان، اقدامات مطلوبی برای احیای خلیج گرگان در منطقه اجرا شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بازدید مدیران ارشد نهادهای متولی در بخش احیای خلیج گرگان مانند معاونان سازمان‌های بنادر و دریانوردی و سازمان محیط‌زیست، اجرای عملیات نقشه‌برداری هوایی و هیدروگرافی پهنه آبی خلیج گرگان، آغاز عملیات احداث دایک‌های شماره یک و دو، احداث کارگاه عملیات اجرایی در منطقه و حضور نخستین لایروب شناور در محل کانال آشور همگی بیانگر عزم و اراده جدی مدیران ارشد استان و کشور برای برداشت گل و لای و رسوب از کریدور آبی آشور در شمال جزیره آشوراده و در نهایت احیای و نجات خلیج گرگان است.

براساس مشاهدات میدانی، حدود ۴۰ دستگاه انواع سنگین فنی و مهندسی در محل استقرار کارگاه لایروبی در شمال جزیره آشوراده در حال خاک‌برداری هستند و نخستین لایروب شناور هم وارد خلیج گرگان وارد شده است. برخلاف برخی شایعات در فضای مجازی مبنی بر تخریب زیستگاه‌های منطقه بر اثر لایروبی، دست‌اندازی و گزند به پوشش گیاهی یا سایر زیستمندان منطقه مشاهده نشده است.

پوشش گیاهی سالیکورنیا به عنوان پوشش غالب گیاهی منطقه در محل احداث پروژه ناچیز است و هزاران قطعه انواع پرنده آبزی و کنارآبزی بازمانده از سفر به عرض‌های شمالی در آرامش کامل زندگی می‌کنند و محل استقرار و سپران زندگی این پرندگان و کلونی‌های اصلی این پرنده‌ها حدود هزار متر از محل لایروبی فاصله دارد.

حساسیت پرسنل شرکت پیمانکار برای صیانت بهتر از زیستگاه‌های منطقه قابل توجه است به نحوی که در محل استقرار کارگاه اثری از زباله یا پسماندهای رایج نیست و تردد و فعالیت ادوات لجستیکی در منطقه با ملاحظات دقیق انجام می‌شود.

مدیر بنادر و دریانوردی گلستان گفت: نخستین لایروب شناور در کانال آشور واقع در شمال جزیره آشوراده مستقر شده و دو دستگاه لایروب شناور دیگر از مناطق جنوبی کشور در حال انتقال به خلیج گرگان هستند.

الله‌یار اسعدی افزود: دایک‌های شماره یک و دو در این پروژه با موافقت و اجماع نظر مشاوران سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان بنادر و دریانوردی انتخاب شده و کمترین خطر را برای محیط‌زیست به دنبال دارد.

وی اظهار کرد: محلی که برای تخلیه رسوبات انتخاب شده دارای کمترین پوشش گیاهی است و پس از تخلیه رسوبات، سازمان بنادر و دریانوردی نسبت به کاشت و احیا پوشش گیاهی متناسب با پوشش فعلی منطقه اقدام خواهد کرد.

اسعدی گفت: سازمان‌های مردم نهاد و سازمان محیط‌زیست اطمینان داشته باشند که برداشت رسوب و تخلیه آن گزند و آسیبی به محیط‌زیست وارد نمی‌کند.

مدیرکل محیط‌زیست گلستان هم گفت: بیش از ۹۰ درصد آب خلیج گرگان از دریا تأمین می‌شود و میزان حقابه‌ای که از حوزه آبخیر بالادست باید تأمین شود به منظور پایداری اکولوژیکی است و در این راستا ارتباط بین خلیج گرگان و دریای خزر از اهمیت بالایی برخوردار است.

محمدرضا کنعانی ادامه داد: با توجه به اینکه حجم بارندگی و تبخیر در خلیج متناسب با یکدیگر نیست، در صورت قطع این ارتباط خلیج گرگان نابود می‌شود.

کنعانی با بیان اینکه لایروبی یکی از ۱۶ مداخله برای احیای خلیج گرگان است، گفت: لایروبی کانال‌های ورودی، یکی از مجموعه اقداماتی است که می‌تواند از نابودی خلیج جلوگیری کند.

مدیرکل محیط‌زیست گلستان ادامه داد: اماکن دپوی گل و لای دارای کمترین پوشش گیاهی هستند و پس از دپو، احیای پوشش گیاهی توسط پیمانکار و مشاور پروژه انجام می‌شود.

کنعانی ادامه داد: مطالعات اولیه پروژه در سال ۱۳۹۷ توسط شرکت آب منطقه‌ای و سپس مطالعات تکمیلی شامل جریان‌سنجی و مطالعات میدانی در سال ۱۳۹۹ انجام شد که در آن علاوه بر انجام کار میدانی، تمام مطالعات پیشین مرور گردید.

وی با اشاره به پایان مطالعه فرآیند پمپاژ افزود: در این رابطه یک شرکت دانش‌بنیان مدعی راه‌اندازی فرآیند پمپاژ با استفاده از انرژی باد است که با دستور استاندار از مشاور خواسته شد طرح مطالعاتی خود را تا پایان شهریورماه ۱۴۰۱ ارائه کند.

کنعانی گفت: اگر این ادعا حقیقت داشته و قابل اجرا باشد یک تحول عظیم در احیای تالاب‌های کشور رخ خواهد داد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گفت: احیا و نجات خلیج گرگان به عنوان طرح اصلی این استان به شمار رفته و از سوی مسئولان گلستان با جدیت پیگیری می‌شود.

سیدمحمدرضا سیدالنگی اظهار کرد: اگر در احیا و نجات خلیج گرگان تعلل کنیم با ادامه روند فعلی تا سال ۱۴۰۳ این پهنه آبی به یک معضل برای کشور تبدیل می‌شود و خشک شدن آن، ریزگردها را مهمان گلستان و استان‌های همجوار می‌کند.

وی افزود: با موافقت و پیگیری به عمل آمده در چهارمین نشست ستاد ملی تالاب، از فروردین سال جاری لایروبی خلیج گرگان در دستور کار قرار گرفته و این طرح در بازه زمانی ۱۲ ماهه انجام می‌شود.

سیدالنگی گفت: احیا خلیج گرگان سبب حفظ اقتصاد دریا، حمایت از محیط‌زیست و جلوگیری از آلودگی زیست محیطی و مهاجرت ساکنان می‌شود.

وی ادامه داد: با توجه به دستور صریح رئیس‌جمهور مبنی بر لایروبی کانال‌های آبرسان خلیج گرگان و دریای خزر مسئولان استان وظیفه پیگیری موضوع و حل موانع پیش رو را به عنوان یک اصل جدی مدنظر قرار دهند.

معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی کشور هم در خصوص آخرین وضعیت اجرای این پروژه، گفت: روند پاکسازی و لایروبی کانال آشور با ده‌ها دستگاه ماشین آلات سنگین در حال اجراست و پس از ایجاد محلی برای تخلیه رسوبات، وارد بخش آبی رسوب‌برداری خواهیم شد.

مجید علی‌نازی ادامه داد: به زودی سه دستگاه لایروب وارد منطقه شده و تا چند ماه دیگر یک لایروب بزرگ از جنوب کشور به خلیج گرگان منتقل خواهد شد.

وی افزود: براساس دستور رئیس‌جمهور به سازمان برنامه و بودجه کشور، ۵۰۰ میلیارد تومان از سوی این سازمان درنظر گرفته شده که در فاز اول حدود ۱۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده و طی یکسال آینده فاز اول پروژه، تحت عنوان لایروبی کانال آشوراده به اتمام می‌رسد تا در سال ۱۴۰۲ لایروبی کانال پایان پیدا کند.

علی‌نازی گفت: اعتبارات پیش‌بینی شده برای این پروژه طی سه سال به سازمان بنادر و دریانوردی تزریق خواهد شد و تلاش می‌کنیم تا سال آینده لایروبی کانال آشور به پایان برسد.

خلیج گرگان از لحاظ موقعیت جغرافیایی در جنوب شرقی دریای خزر و حوزه شهرستان‌های بندرترکمن، بندرگز، نوکنده و بهشهر از ۶۰ کیلومتر طول و حداکثر ۱۲ کیلومتر عرض برخوردار بوده و دارای امتداد شرقی_غربی است. خلیج گرگان یکی از بزرگترین مخازن آب شیرین متصل به دریای خزر نیز هست و تداوم زندگی بسیاری از جانداران در بزرگ‌ترین دریاچه زمین به اتصال آن با دریا وابسته است.

منبع: ایرنا

کد خبر 593514

منبع: ایمنا

کلیدواژه: لایروبی خلیج گرگان پناهگاه حیات وحش میانکاله خلیج گرگان سازمان حفاظت محیط زیست احیا و نجات خلیج گرگان جلوگیری از آلودگی زیست محیطی معاون امور دریایی سازمان بنادر و دریانوردی کشور پناهگاه حیات وحش میانکاله شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق سازمان بنادر و دریانوردی لایروبی کانال رئیس جمهور خلیج گرگان پوشش گیاهی دریای خزر محیط زیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۶۱۸۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاه هند به جنوب خلیج فارس؛ نزدیکی به امارات، عربستان و عمان

هند طی سال های اخیر در رقابت با چین حضور اقتصادی، سیاسی و نظامی اش در منطقه خلیج فارس را افزایش داده و از رهگذر ارتقا روابط با عربستان، امارات و عمان خودش را به بازیگری مهم در منطقه خلیج فارس تبدیل کرده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، در سالهای اخیر هندوستان روابط اقتصادی با کشورهای خلیج فارس را به طور قابل توجهی توسعه داده است، بطوری که کشورهای این منطقه به شریک اول تجاری دهلی نو تبدیل شده اند. در همین زمینه روابط اقتصادی هند با کشور امارات متحده عربی در سال 2023 به 85 میلیارد دلار رسید و این کشور به سومین شریک تجاری هند بعد از آمریکا و چین تبدیل شده و دو کشور قرارداد تجارت آزاد هم در سال گذشته به امضا رسانده اند.

هند همچنین با عربستان هم روابط اقتصادی گسترده ای دارد که علاوه بر صادرات انرژی و پتروشیمی از عربستان و صادرات کالا و اعزام نیروی کار از هند، در زمینه سرمایه گذاری هم رشد قابل توجهی داشته است. نشست سران ریاض و دهلی نو در سال گذشته منجر به انعقاد 20 یادداشت تفاهم شد. در همین راستا، سعودی ها به دنبال سرمایه گذاری 100 میلیارد دلاری در هند هستند که مهمترین پروژه اقتصادی مشترک دو کشور مجموعه پالایشگاهی "السعید" در ساحل غربی هند است.

سومین ایستگاه حضور هندی ها در خلیج فارس عمان است. در حال حاضر مجموع تجارت دو کشور بالغ بر 5 میلیارد می باشد که 3 میلیارد آن صادرات هند و 2 میلیارد دلار هم سهم صادرات عمانی ها است.

در همین زمینه یک مقام آگاه هندی هم به روزنامه العرب خبر داده که هند و عمان قرار است توافق نامه تجاری جدیدی را به امضا برسانند که براساس آن تعرفه ورود کالاهای هندی به عمان و بالعکس طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.

نوع نگاه هند به خلیج فارس

هند به خلیج فارس به عنوان گذرگاه اقتصادی و مسیر رسیدن به اروپا می نگرد و از همین رو به دنبال توسعه روابط اقتصادی با کشورهای شورای همکاری است. در این میان باید مدنظر داشت که این روابط صرفا اقتصادی نیست و دهلی نو در زمینه نظامی هم در حال گسترش همکاری ها با کشورهای خلیج فارس است.

همسو با افزایش وابستگی اقتصادی هند به کشورهای عضو  شورای همکاری خلیج فارس،  توسعه مناسبات سیاسی و نظامی میان هند و کشورهای این منطقه نیز قابل توجه بوده است. رزمایش های دریایی و توافقات همکاری و تبادل تجربه نظامی طرفین، بخشی از ابعاد مکتوم و ناگفته این رابطه است.

در این میان چین و پاکستان دو رقیب هند در منطقه خلیج فارس محسوب می شوند و به موازات هم درحال گسترش مراوادات با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هستند. با توجه به حضور این دو کشور در معادلات خلیج فارس، ابعاد امنیتی هم به حضور هند در خلیج فارس اضافه شده است.

آیا طرح کریدور آمریکایی "هند-غرب آسیا-اروپا" موفق خواهد بود؟مواجهه منطقی ایران با کریدور هندی ـ عربی/ ضرورت احیای امتیازات امنیتی و اقتصادی ذیل معادلات جدید منطقه‌ای

 

این امر نشان می دهد که وابستگی هند به منطقه خلیج فارس، به ویژه بعد از رونمایی از طرح «عرب-مد» به طرز چشمگیری افزایش یافته است.

براساس طرح مزبور کالاهای هندی می بایست از مسیر خلیج فارس (بندر فجیره امارات) به عربستان، اردن و فلسطین اشغالی (بندر حیفا) برود تا از آنجا به اروپا صادر شود. این شرایط باعث شده تا خلیج فارس به رگ حیاتی هندوستان تبدیل شود و دهلی نو همطراز با کشورهای شبه قاره، نسبت به تحولات خلیج فارس حساسیت نشان دهد.

با این حال، این طرح درحالی هند را به سمت مسیر تازه در ارتباط با جنوب خلیج فارس می‌برد که باید بهاین نکته اشاره کرد که یکی از اهداف مسیر جدید علاوه بر فراهم شدن بستر جدید در روابط هند با کشورهای عربی و در نهایت با رژیم صهیونیستی، دور زدن تنگه باب المندب و کانال سوئز و اجتناب از موانعی است که توسط یمن در مسیر دریایی رژیم صهیونیستی و در راستای حمایت از مردم مظلوم فلسطین ایجاد شده است.

نکته دیگر این که برای اجرایی شدن اهداف این کریدور، کشورهای عضو این پروژه هزینه تخلیه و بارگیری چندباره در امارات، عربستان و بندر حیفا را باید پرداخت نمایند. این امر منجر به افزایش هزینه و زمان حمل و نقل کالاها می شود. از این رو کارشناسان اعتقاد دارند که این پروژه بیش از آنکه دارای صرفه اقتصادی باشد دارای اهداف سیاسی و ژئوپلتیک است تا برخی از کشورهای دارای تعامل با اسرائیل را از مسیر دیگری به رژیم صهیونیستی پیوند دهد.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نگاه هند به جنوب خلیج فارس؛ نزدیکی به امارات، عربستان و عمان
  • لایروبی بندر بوشهر از مطالبات فعالان اقتصادی در بوشهر
  • بازسازی‌ کانال آب‌های سطحی بزرگراه یادگار امام (ره) 
  • تحویل واحدهای نهضت ملی مسکن در زنجان شتاب می‌ گیرد
  • امشب: ماموریت دشوار شهرداری گرگان در خانه الریاضی
  • همکاری شهرداری با احیاگران خانه‌های تاریخی محله امامزاده یحیی
  • اذعان «آسپیدس» به هدف قرار گرفتن ناو ایتالیایی در خلیج عدن
  • هشت شکارچی متخلف حیات وحش گچساران دستگیر شدند
  • تا ۵۰ سال آینده مشکلی برای دفن در باغ رضوان نداریم/ ‏احیای قبور ۳۰ ساله
  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد